מן המקורות \\ מן המדע

ומן המקורות..

“אֹסְרִי לַגֶּפֶן עִירֹה, וְלַשֹּׂרֵקָה בְּנִי אֲתֹנוֹ; כִּבֵּס בַּיַּיִן לְבֻשׁוֹ, וּבְדַם-עֲנָבִים סוּתֹה. חַכְלִילִי עֵינַיִם, מִיָּיִן; וּלְבֶן-שִׁנַּיִם, מֵחָלָב.” (בראשית מ”ט)

יעקב מברך את ארץ יהודה להיות מושכת יין משובח המאדים את עיני השותים. יין אינו עיקר מזון האדם ויתכן שיחיה אלף שנים ולא ישתה כלל. אולם אדם השותה יין חייו שמחים יותר וממילא שלמים יותר, כדברי המשורר בתהילים:קד,טו: “ויין ישמח לבב אנוש להצהיל פנים משמן ולחם לבב אנוש יסעד”.

כבר הפליגו חכמים במסכת סנהדרין (ע,א) בשיבחו של השותה יין במידה. רב כהנא אמר, נעשה ראש. רבא אמר, נעשה חכם.

ועוד נצא השדה נלינה בכפרים, נשכימה לכרמים נראה אם פרחה הגפן פיתח הסמדר (שיר השירים ז,יג ).

וישב יהודה וישראל לבטח איש תחת גפנו ןתחת תאנתו “( מלכים א.ה.ה).

ומן המחקר..

מה עושה את היין להיות משקה טוב לבריאות ?

ביין ישנם מרכיבים אלכוהוליים ומרכיבים שאינם אלכוהוליים

מיהם המרכיבים הלא אלכוהליים ביין האחראים על סגולות היין ?! :

הפנולים, מקור הפונולים הוא בעיקר בזגים ובחרצנים של הענבים ומחביות היין בהן יושן היין האדום. הפונלים מעניקים ליין את המרירות, העפיצות, הגוף הצבע ואת יכולת ההתיישנות בשל היותם מונעי חימצון אפקטיביים.

הרסברטרול, שהוא מרכיב מונע היווצרות קרישי דם המהווים את הגורם העיקרי להתקפי לב, מוריד את רמת השומנים בדם ומונע את חימצון הכולסטרול הרע –LDL .

פלבונואידים, מרכיבים פנוליים נוגדי חימצון הנמצאים בריכוז גבוה יותר ביין האדום. מונעים את חימצון ה- LDL , מונעים היווצרות קרישי דם, מסייעים להאט את התפתחות מחלת טרשת העורקים ומסייעים להורדת לחץ הדם.

מרכיבי הצבע האדום בקליפות – האנטוציאנינים אף הם פלבונואידים

פרופ’ עודד שוסיוב מיקב כרמי יוסף מונה יתרונות נוספים לגוף האדם כתוצאה מפעילות המרכיבים הנוגדי חימצון הנמצאים ביין:

1.מעכב קולטנים (רצפטורים) החיוניים לשגשוג סרטן השד .

2.החומר מונע התפתחות כלי דם חדשים לגידולים סרטניים

3.מונע תהליכים של יצירת גרורות.

4.החומר משפר את הצילוב של קולגן החשוב מאוד לשלמות העצם ומונע הפחתת סידן מהעצם.

5.מצמצם השמנה. לרקמות השומן הגדלות בגוף חסר חמצן והם צריכים לגדל כלי דם לתוך רקמות השומן כדי להתפתח .הרזברטול (חומר נוגד חימצון) מונע את ייצור כלי הדם ברקמות ,ובאופן כזה מרעיב את השומן וגורם להם למות .

נמצא שיין אדום הידוע כמונע היוצרות כלי דם בגידולים סרטניים מסייע לחולי סוכרת לעלות את פעילות נוגדי החימצון בדם ובכך מגינה על חולי הסוכרת מפני התפתחות מחלת לב.

מיהם המרכיבים האלכוהליים ביין האחראים על סגולות היין:

כוהל אתילי: אחד מחומרי ההגנה על גוף האדם הגורם לעליית הכולסטרול הטוב בדם .

בנוסף נמצא ששתיית אלכוהול מסייעת למנוע התפתחות שיטיון ודמנציה המאפיינים את מחלת האלצהיימר.

חשוב לציין שכדי ליהנות מההשפעה הטובה של היין על גופנו יש להגביל את שתיית האלכוהול לעד שתי כוסות יין ביום (150 מיליליטר לכוס). שתיית יין מרובה גורמת לפגיעה חמורה לכבד ולמוח. אנשים ששתו עד שתי כוסות יין ליום חיזקו את בריאתם והעלו את תוחלת החיים , לעומת שתיינים כבדים שמתו צעירים וחולים.