מפרגנים


יינות ישראל
ישראל פרקר


יקב יהודה
אבי יהודה 054-4638544



שורק בית ספר לעשיית יין

משקאות ווזאנה אשדוד
משקאות ווזאנה 08-8563551


בקתות מעץ וינר
בקתות מעץ ביסוד המעלה

לזיכרה של יעל

לזיכרה של יעל
יעל זיקרי ז"ל
 
צבי שוסיוב
13/09/2009
ראיון עם צבי (צביל'ה) שוסיוב

 כתבה וצילמה : מיכל אשד

 צבי שוסיוב הוא מהאנשים שסיפור חייהם מגלם את תולדות הישוב היהודי בארץ, ובמקרה של צבי, תולדות הישוב רחובות. צבי נולד ברחובות. דור שלישי לכורמים. סבו שלום שוסיוב עלה לארץ ב-1880.  בנו, פרופסור עודד שוסיוב חוקר תהליכים בכרם  המשפיעים על איכות היין. לימים  (1999) פרופסור ברבדו, מורו של עודד באוניברסיטה העברית בירושלים, ועודד  הקימו את יקב ברבדו בלב הכרמים  של הישוב כרמי יוסף . כמה ימים טרם הראיון ביקרנו את עודד הבן בבית החולים לאחר שנפל מאופניו ונחבט קשות. כשאמרנו לעודד שאנחנו רוצים לראיין את אביו, אמר כי אין בעיה, ואביו נמצא בכל בוקר  בכרם. קבענו להיפגש במרפסת המבקרים של היקב. יקב ברבדו , נראה כמקום הלקוח מאזור פרובנס. שורות שורות של גפנים  עליהם תלויים אשכולות של ענבים מבשילים באור השמש. המרפסת ביקב מוצלת לטובת המבקרים, בצידה חונה טרקטור תחת עץ זיתים, ובצידו מחרשה מוטלת על צידה. לרגע נדמה כי אנו נמצאים בסיטואציה באחד מספריו של מאיר שלואת פנינו קיבל משגיח הכשרות של היקב, בחור חביב וחייכן העונה לשם ליאור.  הוא הראה לנו את היקב מבחוץ (היקב כשר לכן אסורה כניסת מבקרים). ראינו חביות עשויות עץ אלון מונחות זו על זו, ממתינות שיחלפו  החודשים אז יהפוך הנוזל הסמיך ליין איכותי. יקב ברבדו מייצר יין מרלו ,שרדונה,קברנה סוביניון ושירז.

 


בתמונה מימין שוסיוב  ומשמאל אלי זיקרי וצבי שוסיוב בכרם

המתנו לצבי, שהתעכב מעט בכרם , והגיע כעבור 20 דקות רכוב על הטנדר שלו.
התיישבנו במרפסת. המילים הראשונות שצבי הוציא מפיו: "אבי נפטר בשנת 1945, כשהוא בן 45, הכי חשוב זה הבריאות, אתה שומע?"
במשך 4 שעות ישבנו עם צבי שוסיוב, איש מרתק ומקסים, כולו פיסת היסטוריה מהלכת.
צבי שוסיוב המוכר יותר כצביל'ה כורם של 200 דונם ענבי יין ב"כרמי יוסף".

בן 82 נולד ברחובות בשנת 1926, נכדו של שלום שוסיוב ממיסדי המושבה רחובות.

דור שביעי בארץ למשפחת כורמים כבר 120 שנה.

 צבי סיפר : "כשאבי נפטר אמרו לאימי, תמכרי הכל!" אבי הותיר אחריו הרבה רכוש, אך גם הרבה חובות, אלו היו ימים של מלחמה. היה מאוד קשה לישוב היהודי בארץ. אימי סירבה למכור את הרכוש. הייתה לנו רפת עם 30 פרות, הרפת קיימת עד היום! חישוב שעשינו הראה שמרפת של 30 פרות נוכל לשרוד, אך מה לעשות?! לטבע סדר משלו. שתי פרות נכנסו להריון ולא היה מספיק חלב. אבל אז ,חברות הייתה חברות, ידידו של אבי הגיע לביתנו באישון לילה  ונתן לנו הלוואה של 12 לירות כדי לקנות פרות .  בסופו של דבר שרדנו!!!.

בקשנו מצבי לחזור מעט  אחורנית במכונת הזמן ולספר על סבו, שלום שוסיוב , כיצד הגיע לארץ?

צבי סיפר שסבו במקור איננו שוסיוב אלא בריינין. סבו אומץ על ידי משפחה בוכארית והם חיו ברוסיה. אבי המשפחה המאמצת נפטר והותיר את האם, אלמנה עם ילדים קטנים, אשר התקשתה לכלכל אותם. הבכורים, תאומים בנים, נשלחו לארצות הברית, אך הם בקושי שמרו על  קשר ולא עזרו לאם. למשפחת שוסיוב המאמצים הייתה בת שנפטרה , אך שמה לא נמחק מספרי רישום התושבים ברוסיה. שלום שוסיוב התחפש לנערה ועלה לארץ תחת שמה של הבת שנפטרה, כך נשמר השם שוסיוב ועלה איתם ארצה. המשפחה המאמצת המשיכה  לדאוג לשלום שוסיוב גם בארץ, ואפילו דאגו לו לשידוך. מתוך כבוד והערכה שינה  שלום את השם לשוסיוב. לאחר שנישא   לבתו של יושב ראש ארגון מנוחה ונחלה ברחובות,  קנו להם מגרש במקום בו נמצא כיום סניף הבנק הבינלאומי הראשון ברחוב הרצל.

אלי זיקרי וצבי שוסיוב במרפסת המבקרים של היקב.

אביו ניסה להתפרנס מחקלאות, היה לו כרם היכן שמכון ויצמן היום, אך להתפרנס מחקלאות היה קשה באותם זמנים, ואביו זנח את החקלאות ועבר לעסקי בניה. הוא בנה את ביתם , זה היה הבית הראשון ברחובות שהיה בן שתי קומות.

כאשר אבי נישא לאימי, גם הם קבעו את ביתם ברחובות. אבי ניסה להתפרנס מחקלאות, אולם כאשר פרצה מלחמת העולם השנייה, המצב היה קשה בארץ. אבי ניפטר, כאמור בעודו צעיר בשנת 1945, ואחי אר"לה ואנוכי היינו צריכם לדאוג למשפחה  ולרכוש. קבלנו צווי גיוס, וקרה לא אחת שיצאתי לפעולות בלילה ובבוקר הייתי חוזר לחלוב את הפרות. כאשר פרצה מלחמת השחרור, אמרו לנו לשחרר את הפרות שישרדו בכוחות עצמן.

לימים נשאתי לרעייתי מרים (במקור מתל אביב), נולדו לנו 3 ילדים , דויד הגדול רופא ילדים בכיר ב'הדסה', עודד פרופסור לחקלאות והבת הדר מורה לפילאטיס.

משפחתי היא משפחה של חקלאים. גם אני בנוסף לשאר עיסוקי עוסק בחקלאות.

גידול ענבים עבר כחוט השני בין הדורות במשפחתי. מיום שסבי, שלום שוסיוב, הגיע לארץ, תמיד גידלנו ענבים, גם כשהמצב היה קשה ולא היה מי שיקנה אותם.

הכרם הראשון היה של סבי,שלום שוסיוב, כפי שסיפרתי ברחוב הרצל. הכרם השני היה בדרך לקיבוץ נען, לא רחוק מהבסיס הצבאי. החלקה נמצאת בבעלות המשפחה ובשנות ה-50  כבר נטענו כרמים בשטחים של "כרמי יוסף". בשנת 1951 הייתי  מראשוני הכורמים באזור "כרמי יוסף". באותם שנים גידלתי את הזנים אליקנט, קריניאן ומוסקט בשיטת הגביע המיושנת. רק  בשנת 1954, לפני כ-55 שנה, עם הקמת קו ירקון נגב להובלת מים לדרום הארץ, שחצה את איזור "כרמי יוסף" התחלתי להשקות את הכרמים שלי. היום אני מנהל כרם משגשג המיישם טכנולוגיות גידול מהמתקדמות בעולם ליצירת ענבי איכות במגוון הזנים קברנה, סובניון, מרלו, שיראז קברנה פרנק שרדונה ולאחרונה גם פטיט וורדו. ענבי הכרם המובחרים משמשים להכנת יינות יקב כרמי יוסף (BRAVDO ), טוליפ, סדרות מובחרות של בנימינה, ויקבי בוטיק מהאזור.

תרשמי בבקשה, שכל יום ניתן לפגוש אותי בכרם בסמוך ליקב, אירוח עלי,  לכל אדם באשר הוא אדם.

ההכרות של אלי זיקרי עם המשפחה המיוחדת הזו החלה עוד בשנת 1970 עם האח ארל"ה שוסיוב.לאחר שחרורו של אלי מהצבא. הוא התקבל לעבודה בנמל אשדוד כחובש וכנהג אמבולנס. הראשון שקיבל את פניו היה ארל"ה שוסיוב. האח הצעיר של צבי שוסיוב, שהיה מפקד תחנת כיבוי אש. ארל"ה חנך את אלי ושימש לו כאב במהלך שנות עבודתו בנמל וממנו אלי רכש את המיומנויות והמקצועיות בבטיחות בעבודה, בכבוי וטיפול בחומרים מסוכנים. ארל"ה היה האורים ותומים במקצועות אלה בימים שבארץ עדיין לא חדר לתודעה נושא חומס בכלל ובטיחות בעבודה היה עדיין מושג בחיתולים.

ארלה פרש לגמלאות, ובדומה לאחיו גם הוא עוסק בחקלאות במושב גאליה.

 

אנו  מאחלים לארל"ה ולצביל"ה בריאות איתנה ואריכות ימים.

 

תפריט


התחברות לקוחות
: שם משתמש
: סיסמה
הרשמה  |  שכחתי סיסמה
סקר דו שבועי
 
מה דעתך על האתר ?





תרבות
 

מסע בזמן במרוקו ובאטלס
להרחבה
אירועי יין

דף הבית  |  אודות  |  כתבות  |  גלריות  |  לדעת יין  |  מאחורי היין  |  צור קשר  | kollyom  |  מפת האתר

כל הזכויות שמורות לבעלי האתר